Leopard: discovering the superpredatory feline

Date of publication
13 December 2017

The leopard(Panthera pardus) belongs to one of the five panther subfamilies and is the ultimate predatory feline. The leopard is found heavily in sub-Saharan Africa, and in East African parks, such as in Tanzania, but some of these mammals are also highly proliferated in sub-East Asia.

Leopards are on the IUCN Red List, which classifies them as a vulnerable species due to the loss of their natural habitat and subsequent fragmentation across the globe. In addition, these felines have always been hunted for their fur and for hunters’ personal pride, especially in a hunting competition known as the Big Five Game.

Characteristics of the leopard

Appearance

Compared to other felines, the Panthera pardus has relatively shorter legs and flatter hips than its relatives, but this does not make it any less robust. In fact, males can stand 60–70 cm tall, while females stand 55–65 cm tall.

The body length ranges from 90 to 190 cm, including the tail. It acts as a balance for the animal, both for walking and climbing trees and moving between them.

A male leopard weighs around 37–90 kg, while a female weighs between 28 and 60 kg.

These significant differences between males and females are due to natural sexual dimorphism.

The leopard’s muscles are very large and very strong, especially the hind muscles, which allow it to jump and climb trees where it hides its prey to prevent larger predators, such as lions, from stealing it.

Although muscular, its limbs are short and end in broad, powerful paws equipped with both pads—which help it move silently and stealthily—and retractable claws that aid in hunting.

Panthera pardus is the feline with the longest and sharpest claws, which aid it in climbing. Its canines, on the other hand, are about 6 centimeters long.

The leopard’s skull is large and rounded but its muzzle is shorter than that of other panthers. Its neck is very short and muscular. His jaw is very muscular and he uses it to grasp and carry prey much larger than himself-.

The feline’s pupil is round, yellow in color. Its night vision is six times better than human vision, and it also excels among that of other predators.

Fur

leopard furLeopards’ fur varies according to climate and where they are raised. Their coat can take various shades, from pale yellow to dark brown. The chest, belly, throat and tail are white, as is the inside of their paws.

The fur, on the flanks and back, has dark-colored rosettes called ocelli. The face also possesses spots. The legs, on the other hand, are characterized by less defined streaks that in the tail can turn into real rings.

The coat of these animals is short, shiny and thick, but soft. In contrast, the fur on the lower part is longer and fluffier than on the rest of the body.

Behavior

This apex predator is an animal that easily adapts to any type of habitat , which quickly becomes its territory. This can extend up to 400 km2 and includes one or two females.

Its activities mainly take place during the evening, when it is easier to blend in and act stealthily.

The panthera pardus hunts all kinds of animals, even those much larger than itself. In fact, it can go so far as to kill animals over 150 kg, in the absence of tigers or lions, its only rivals. This feline’s modus operandi is to jump at the necks of his prey and bite them, thus causing them to suffocate to death. Later, because of its strength and agility, the leopard climbs a tree where it can eat its meal away from other predators.

The leopard, however, is not just a predator. He too can be threatened by animals stronger than he is. In addition to the lion and tiger, his enemies include hyenas, wolves, wild dogs, prairie dogs, crocodiles, and bears.

It is one of the few large cats capable of climbing trees and descending them with its snout facing the ground.

The leopard is a purely solitary animal and starts looking for a mate only during the breeding season, which takes place in January and February. The male stays with the female until just before giving birth and takes no part in family life. Gestation lasts a hundred days, and litters are usually of three to four individuals. Leopard cubs will begin hunting after three months of age and will stay with their mother until the next litter (usually occurring two years after the previous birth). Siblings will stay together for a few more months before separating.

Difference Between the African and Indian Leopards

The African leopard, or Panthera pardus pardus, is the most common subspecies of leopard and is found throughout Africa.

The Indian leopard, or Panthera pardus fusca, is, on the other hand, a species classified as near threatened. It lives on the Asian continent and is constantly threatened by the progressive loss of its natural habitat and poaching.

Of these two types of Panthera pardus, the African leopard is the larger, albeit only slightly. In fact, it is about ten centimeters longer than the Indian leopard.

Furthermore, the African leopard is more adept at climbing trees because it coexists with predators such as lions and tigers. The Indian leopard, despite living in Asian forests, has no competitors and often becomes an apex predator.

Differences can also be seen in the fur of these two animals. The African leopard usually has a dark yellow coat but, depending on its habitat, may take on cream or reddish-brown hues. The Indian leopard, on the other hand, has dark brown fur and, in the lower parts, light red. Both felines have black rosettes all over their coats.

Difference between cheetah and leopard

see cheetahs tanzania

The differences between cheetah and leopard are countless, yet many people still fail to distinguish between these two felines.

First, the two predators differ in appearance. As we have already analyzed, the leopard’s fur is covered with dark rosettes. The cheetah, on the other hand, has a coat covered with circular spots. The snout of the latter, then, is covered with black streaks that start from under the eyes and reach the mouth.

The head is also different: the pathera pardus has a larger, rounder skull but a smaller nose. The cheetah, on the other hand, has larger nostrils, as it needs more oxygen to run.

The cheetah’s claws are also not retractable like those of the leopard, which allows it to have more grip while running.

This feline is, in fact, the fastest in the world, capable of reaching 93 km/h and maintaining that speed for nearly 300 meters.

In addition to their physical differences, the two are also very different in terms of behavior and hunting.

The cheetah relies on speed to attack its prey. Like the leopard, it uses its canines to kill its prey. Hunting takes place during the day, when the environment is well-lit. This is because the cheetah relies on sight rather than scent. Once it has brought down its prey, it consumes it quickly; that is, it does not store or hide the food.

The leopard, on the other hand, relies on camouflage to obtain food and prefers to hunt at dusk. Once the prey is captured and killed, it hides it in trees so it can store it for later and eat it at its leisure, away from other predators.

The habitat of these two felines also varies: the leopard is easily adapted and can live in savanna as well as wooded or rocky areas; the cheetah, on the other hand, prefers semi-desert areas and savanna.

Curiosities

  • The leopard is an expert swimmer
  • A leopard’s leap can reach up to 3 meters in height and 6 meters in length
  • To mark its territory, it uses both scent marks (urine) and visual marks (scratches on trees)
  • These animals have often been bred with other species. In some zoos, you can see leopard-lion or leopard-puma hybrids

Leopard-spotted

The saying “leopard spots” refers to a phenomenon (social, political, etc.) that manifests itself irregularly across the territory, and refers specifically to the spots present on the leopard’s fur.

This locution also has a synonym, less well known, but reported by various dictionaries: “leopard-skin.”

Panther and leopard: the same animal

Did you know that there’s no such thing as a black panther? “Panther” is, in fact, a synonym for “leopard.”

This feline is none other than a panthera pardus affected by a form of melanism, due to mutation of a dominant gene.

The melanistic leopard still retains its typical rosettes, but they are hidden by the dark melanin pigment.

The melanistic leopard is the most common form of black panther in captivity and has been bred for generations.

It is less robust than the leopard and is also smaller in size. Despite this, they are very skilled hunters and can kill prey that weighs up to 500 kg more than they do.

In the wild, the melanistic jaguar is most common, but some panthers have often been spotted in Asia, especially in Chinese forests.

Gianluca Donati

Gianluca Donati

Co-founder and Safari Organizer at Safari AvventuraGianluca Donati is the organizer and marketing manager at Safari Avventura, a local tour operator specializing in safaris across Tanzania, Zanzibar, and Uganda. Driven by a deep passion for African nature and local hospitality, Gianluca co-founded the agency with expert guide Francis, whom he met during a safari.Since then, he has devoted over a decade to perfecting authentic, ethical itineraries deeply connected to Tanzania’s wildlife, cultures, and landscapes. His expertise includes organizing over 30 unique routes through the country’s main national parks and reserves, as well as promoting responsible safaris certified by TanzaniaTourism. Gianluca combines first-hand knowledge of the land with a client-focused approach, making him a trusted reference for Italian travelers seeking to experience the true essence of Africa.

You may also be interested in.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *